Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Designing and Constructing Research Data Repositories – Examples from Latin America

14. september, 2022 @ 17:00 18:00 CET (UTC+1), online

Spletna stran dogodka:https://www.rd-alliance.org/designing-and-constructing-research-data-repositories-%E2%80%93-examples-latin-america#English (dogodek je minil)
Predavatelji:Claudia Maria Bauzer Medeiros, Universidade Estadual de Campinas, Brazilija
Fátima Nunes, Universidade do São Paulo, Brazilija
Rodrigo Donoso, Universidad de Chile, Čile
Paola Bongiovani, Universidad Nacional de Rosario, Argentina
Opis:Ta dogodek je drugi v seriji spletnih seminarjev Research Data Alliance o sodelovanju v Latinski Ameriki. Predstavil bo uspešne primere načrtovanja in implementacije repozitorijev za raziskovalne podatke na univerzah v treh latinskoameriških državah – Argentini, Braziliji in Čilu.

Izmenjava raziskovalnih podatkov je postala sestavni del dobrih praks pri diseminaciji znanstvenih izsledkov. Vendar ni dovolj samo vzpostaviti repozitorij s primerno konfiguracijo strojne in programske opreme, pač pa sta za uspešno delovanje potrebna tudi usposabljanje raziskovalcev in osebja ter sprememba kulture. Poleg tega bo vsaka taka pobuda uspela le ob spoštovanju institucionalnih okvirov ter etičnih in pravnih omejitev v zvezi z arhiviranjem podatkov, dostopom in varnostjo. Repozitoriji morajo sprejemati podatke z vseh raziskovalnih področij, s tem pa obvladovati več metapodatkovnih standardov ter tipov in formatov podatkov. Predavatelji bodo v tem spletnem seminarju predstavili, kako je vsaka institucija uspela doseči omenjene cilje.

Predstavitve bodo potekale v španščini ali angleščini, odvisno od predavatelja. Predstavljeno bo tudi, kako se vključiti v združenje Research Data Alliance. Seminar bo zanimiv predvsem za univerzitetne pedagoge in administratorje, raziskovalce, knjižničarje, raziskovalne financerje, strokovnjake za upravljanje podatkov in IT ter upravitelje repozitorijev.
Skip to content