Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

CESSDA Train the Trainer: Anonymisation for Data Sharing in Practice

4. oktober, 2022 @ 13:00 16:00 CET (UTC+1), online

Erasers by Mick Haupt from Unsplash
Spletna stran dogodka:https://www.cessda.eu/Events/CESSDA-Event-eid3228
Opis:Cilj dogodka “Train the Trainer: Anonymisation for Data Sharing in Practice” je predstaviti orodja, potrebna za izobraževanje o osnovah anonimizacije podatkov in preprečevanja razkritij. Program bo dopolnila predstavitev praktičnih izkušenj s trenutnimi odprtokodnimi tehnologijami (sdcMicro).

V zadnjih nekaj letih se opazno povečujeta tako potreba po podatkih iz anket, registrov ali drugih virov, ki hranijo podatke o posameznikih in/ali institucijah, kot njihov obseg. Hkrati pravila in načela varstva zasebnosti določajo, kdo lahko dostopa do osebnih podatkov in jih uporablja. Zato so za pravilno in varno izmenjavo podatkov potrebni ukrepi za anonimizacijo podatkov pred njihovo objavo.

V prvem delu dogodka bo Jan Dalsten Sørensen iz Danskega nacionalnega arhiva (DNA) vodil skozi njihov postopek anonimizacije in načeli, na katerih temelji. DNA vsebuje veliko zbirko podatkov iz znanstvenih raziskav in javne uprave. Seveda je anonimizacija odlično orodje za izkoriščanje velikega znanstvenega potenciala teh podatkov, ne da bi pri tem ogrozili celovitost osebnih podatkov posameznika, na katerega se ti podatki nanašajo. Vendar pa je v praksi ni enostavno doseči. V tem delu dogodka boste izvedeli tudi več o tem, kako voditi dialog z osebjem, ki je vključeno v proces anonimizacije.

Drugi del dogodka bo sestavljen iz dveh 45-minutnih predstavitev in sledeče diskusije. V tem delu delavnice se bo fokus preusmeril na razpoložljive tehnike in uporabo sdcMicro, brezplačnega odprtokodnega paketa, ki temelji na programskem orodju R.

Nekateri koncepti in tehnike, ki bodo predstavljeni, vključujejo k-anonimnost ter kodiranje vrh/dno. Dopolnjeni bodo s praktičnimi primeri in priporočili o vključevanju anonimizacije v raziskovalne načrte.
Udeležencem bo omogočen dostop do vaj in predstavitev z dogodka, da jih lahko ponovno uporabijo.
Registracija:https://cessda-eu.zoom.us/meeting/register/u50qceCvqTIjE9cQw3wGj4ZOIm_b7cYN3noy (dogodek je minil)
Skip to content